Sunday, June 15, 2008

“World Revolutions” in greek.

Πολλές φορές τα παιδικά μας όνειρα μένουν κλειδώμένα μέσα στο μπαούλο της καθημερινότητας μας. Οσο μεγαλώνουμε απομακρύνουμε στα βάθη του μυαλού μας τις ονειρικές μας επιθυμίες και σκέψεις που είχαμε μικροί, καθώς κάναμε ατέλειωτες πεταλιές με τα ποδήλατα μας. Πού χάθηκε η ελευθερία που είχαμε οταν κατηφορίζαμε τους δρόμους της γειτονιάς και ο αέρας μας έκανε να νιώθουμε αήτητοι πάνω στη σέλα; Θύμάμαι έντονα τή πρώτη φόρα που κατάφερα να ποδηλατήσω τη κατηφόρα που ξεκίνουσε απο το θεατράκι της γειτονιάς μου και έφτανε μπροστά στο σπίτι μας, χωρίς τις βοηθητικές ρόδες πάνω στο κόκκινο ποδηλατάκι και φώναζα: “μπαμπααά, μαμααά κοιτάξτε τα καταφέρνω!”
Ήταν η πρώτη φόρα στα 5 μου που ένιωσα την ελευθερία και τα μαγικά συναισθήματα που μπορεί να σου δώσει το ποδήλατο!

Και έτσι αρχίζει το ταξίδι μας! Ο γύρος του κόσμου με ποδήλατο!
Ο Άγγελος Τσαούσης, 27 χρονώς απο Θεσσαλονίκη, Ο Johannes Kisser, 27 απο τη Βιέννη, Αυστρίας και Ο Κώστας Μαυρίδης, 40 ετών απο Θεσσαλονίκη (ο οποίος θα μας ακολουθήσει εώς το Dubai στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά θα γυρίσει πίσω στη πατρίδα) φόρεσαν τα ποδηλατικά τους παπούτσια, φόρτωσαν τσάντες και τρείλερ στα ποδήλατα, γέμισαν τα παγούρια με μπόλικο νερό, χαιρέτησαν τους αγαπημένους τους και ξεκίνησαν να γράφουν χιλιόμετρα στα πόδια τους. Θα διανύσουν μια διαδρομή περίπου 17.000 χιλιόμετρα, η οποία θα συνδέσει με μια κόκκινη λεπτή γραμμή σημεία ανα το κόσμο με περιβαντολλογικο και πολιτισμικό ενδιαφέρον.

Σκοπός του ταξιδιού αυτού είναι η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ το οποίο θα αναδήξει τη χρήση του ποδηλάτου ώς εναλλακτικό μέσο μεταφοράς για τις καθημερινές μας ανάγκες και την αντιμετώπιση περιβαντολλογικών προβλημάτων. Θα παρεβρεθεί και θα συνομιλήσει με ποδηλάτες που ταξιδεύουν ανα το κόσμο, για να ζήσουμε και εμείς τις εμπείρίες που μόνο ένα ποδήλατο μπορει να σου δώσει.

Η διαδρομή έχει ως εξής: απο Θεσσαλονίκη στη χώρα των Περσών το Ιράν, και απο εκεί στο Ντουμπάι για την αεροπορική μετάβαση στην Ινδία. Απο τη χώρα του Γκάντι στην νοτιοανατολική Ασία: Ταυλάνδη, Μαλαισία και Ινδονησία. Έπεται η Αυστραλία με τις τεράστιες ακατοίκητες εκτάσεις και τις πρωτόγονες φυλές, και μετά μια ατέλειωτή διαδρομή μέσα απο ερήμους, ζουγκλες και πανέμορφες παραλίες: Μεξικό, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα, Κοστα ρίκα, Παναμά, Κολομβία, Βενεζουέλα, Γουιάνα και Γαλλική Γουιάνα. Μετά απο αυτή την γεμάτη εμπειρίες διαδρομή θα καταλήξουμε στη γνώριμή μας Ευρώπη όπου θα κάνουμε τη διαδρομή απο Παρίσι – Θεσσαλονίκη!

Αφού ταξιδέψατε με το μυαλό σας σε αυτή την μαγεμένη διαδρομή, ας δούμε τί εξοπλισμός χρειάζετε για ένα τέτοιου είδους ποδηλατικό ταξίδι. Η επιλογή για τη χρήση ενός τρέιλερ BOB IBEX είναι δύο: πρώτον το έξτρα βάρος του οπτικοακουστικού εξοπλισμού – κάμερα, τριπόδι, υπολογιστής κλπ, δεν γίνεται τόσο δυσβάσταχτο και δεύτερον η χρήση ενός ηλιακού πάνελ (χορηγία της ilionenergy.com) θέλει χώρο για να τοποθετηθεί! Το ανώτατο όριο βάρους που μπορεί να αντέξει το συγκεκριμένο τρέιλερ είναι 32 κιλά. Αρκετά για να κουβαλήσεις τα απαραίτητα χωρίς να χρησιμοποιήσεις πλαινές τσάντες πάνω στο ποδήλατο και να επιβαρύνεις το ίδιο το ποδήλατο αλλα και τα καιμένα πόδαράκια σου!...μιας και είναι πιό εύκολο ενα τέτοιο βαρός να ρυμουλκήθεί παρά να μεταφερθεί πάνω στο ποδήλατο. Ετσι λοιπόν γέμισα την αδιάβροχη, κίτρινη τσάντα του BOB με τα κυρίως απαραίτητα ρούχα – δύο ποδηλατικές μπλούζες ταξιδιωτικού τύπου, τρία ποδηλατικά κολλάν, ένα σορτσάκι, ένα παντελόνι, ένα πουκάμισο, ποδηλατικό τζάκετ, και τέλος ένα αδιάβροχο goretex παντελόνι και τζάκετ (μια ευγενική χορηγία τη vaude). Επίσης για τον υπόλοιπο χώρο εχουν κλείσει θέση ένας υπνόσακος, αντίσκηνο, φουσκωτό στρώμα themarest για να μπορείς την επόμενη μέρα να έχεις μια πλάτη ικανή για ποδηλατο και να είσαι σε θέση να ξαναναίβεις στο ποδήλατο, biwi bag και καποια ακόμα απραίτητα πράγματα για τη καθημερινή σου διαβίωση. Οσον αφόρα το κατάλληλο ποδήλατο, σίγουρα θα χρειαστείτε για τέτοιου είδους ταξίδια ένα άνετο και ανθεκτικό ποδήλατο τύπου touring. Το πώς θα είναι διαμορφωμένο και τί εξαρτήματα θα έχει, είναι κάτι το σχετικό, ανάλογα με τον κάθε ποδηλάτη. Σίγουρα στη πορεία θα σας δώσουμε αρκετές συμβουλές και εναλλακτικές λύσεις για κάθε ποδηλατικό ταξίδι που θέλετε να επιχειρήσετε. Εως τότε σας εύχομαι καλές καλοκαιρινές ποδηλατάδες!

ΔΙΑΔΡΟΜΗ – ΧΑΡΤΗΣ.

• Thessaloniki – Κaraz, Iran/ Train+bus = 2019χιλ
• Karaz (Iran) – Dubai (UEM) / Cycle = 1657χιλ
• Dubai (UEM) – Mangalore (India)/ Flight = 2220 χιλ
• Mangalore (India) – Chennai (India)/ Cycle = 594 χιλ
• Chennai (India) – Bangkog (Thailand)/ Flight = 2186 χιλ
• Bangkog (Thailand) – Depansar (Indonesia)/ Cycle = 2192 χιλ
• Depansar (Indonesia0 –Darwin (Australia)/ Ferry
• Darwin (Australia) – Sydney (Australia)/ Cycle = 3148 χιλ
• Sydney (Australia) – Mexico/ Flight = 12.968 χιλ
• Mexico - Cayenne (French Guiana)/ cycle = 5684 χιλ
• Cayenne (French Guiana) – Paris (France)/ Flight = 7072 χιλ
• Paris (France) – Thessaloniki (Greece)/ Cycle = 1862 χιλ

Σύνολο ποδηλατικής διαδρομής:15137χιλ

Άγγελος Τσαούσης.

No comments: